Interviu cu Serghei Ghincu, CEO al Daac System Integrator

INFORMAȚII DESPRE COMPANIE:

Grupul internațional de companii IT DAAC digital creează și implementează soluții inovatoare pentru susținerea digitală a dezvoltării informaționale a societății, a guvernului și a afacerilor. Compania are oficii în Chișinău (Moldova), Tașkent (Uzbekistan) și București (România). În 2020, DAAC SYSTEM INTEGRATOR a sărbătorit 25 de ani de realizări în domeniul IT.

INTERVIU:

Serghei, bună ziua. DAAC SYSTEM INTEGRATOR și-a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare în 2020. Și de câți ani lucrați în cadrul companiei?

Când compania a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare, eu lucram deja de 26 de ani, ca să spun așa.

???

În 1994, o echipă mică de 4 persoane a început să facă diverse livrări de hardware pentru DAAC și companii conexe și apoi proiecte de rețea. La acea vreme eram încă student și combinam munca cu studiile. Astfel, atunci când compania a fost înființată în mod oficial ca divizie în cadrul DAAC în 1995, am fost printre primii angajați oficiali și am fost angajat ca inginer.

Aproape 30 de ani în aceeași companie, de la inginer la CEO! Este impresionant. Cred că nimeni nu cunoaște istoria companiei mai bine decât dumneavoastră?

Într-un sfert de secol sunt multe de reținut. Totul a început cu ideea de a aproviziona Moldova cu calculatoare ale unui producător cunoscut în anii ’90, iar apoi brandul Dell a venit în Moldova împreună cu noi. Dar la propriu și dintr-o dată mi s-a părut că nu este suficient, am vrut să continui experimentele cu tehnologii, cu softuri etc., pe care le începusem încă de la institut. Le numesc experimente, pentru că încă nu exista Internet și era atât de puțină documentație tehnică, încât noi literalmente adunam informații despre ce și cum funcționa și cum era configurat. De fapt, mica noastră echipă de ingineri a devenit baza unei companii de inginerie IT. Și, literalmente, în primii ani, am finalizat deja proiecte de rețele, săli de servere, complexe pentru baze de date, pentru sisteme contabile mari etc. Am fost primii care au adus multe soluții tehnologice în Moldova și le-am pus în funcțiune, fără a pierde ocazii de a învăța, de a înțelege lucruri noi și de a ne îmbunătăți calificările. Cei care au participat la expozițiile IT populare în Moldova la acea vreme, probabil că își amintesc de participarea companiei noastre la acestea, când de fiecare dată am prezentat produse și soluții cu adevărat interesante și noi pentru Moldova.

Înseamnă că gama de clienți trebuie să se fi deplasat către bănci, companii mari și stat?

Exact. Iar nevoile acestor clienți ne-au împins până în punctul în care, de la începutul anilor 2000, am început să ne ocupăm și de software, în primul rând de baze de date. La început am început să furnizăm software clasic de la Microsoft și Oracle, iar apoi am trecut la software de nișă, inclusiv software de securitate și software de contabilitate și de gestionare a afacerilor. În același timp, pe lângă resursele de inginerie existente, companiile au început să dezvolte direcția de dezvoltare de software cu accent pe proiecte, adică în cazul în care produsul software în sine necesita servicii de implementare și întreținere.

Înțeleg că DAAC SYSTEM INTEGRATOR, ca integrator, a fost creat tocmai datorită dezvoltării paralele a celor două domenii, „hardware” și „software” ?

Până în 2007, activitatea noastră a fost dominată din ce în ce mai mult de proiecte cu o pondere mare din serviciile noastre. În același timp, clienții nu ne trimiteau specificații gata făcute sau cerințe tehnice, ci solicitări de rezolvare a unor sarcini de afaceri sau de construire a unor sisteme informatice cu un anumit set de funcții. Aceste sarcini necesitau, în primul rând, găsirea unor soluții tehnologice adecvate, inclusiv etape de proiectare, elaborarea de specificații tehnice și chiar studii de fezabilitate pentru soluțiile selectate. Probabil că din acest punct de vedere am devenit prima companie IT din Moldova a cărei activitate principală a fost integrarea de sisteme. Iar însuși termenul „integrator de sisteme”, pe care l-am aplicat în denumirea actualizată a companiei, probabil că noi l-am adus în Moldova la acea vreme. Și este sigur că datorită nouă acest termen a devenit foarte popular mai târziu – am fost chiar numiți pur și simplu integrator (zâmbește).

S-a schimbat și sfera de cuprindere a proiectelor dumneavoastră?

Absolut. Un exemplu de proiecte din acea perioadă este un proiect internațional cu o sumă de șase cifre finanțat de Comisia Europeană – un registru de animale de companie. Am creat un registru unificat al animalelor domestice, care prevedea pașaportizarea tuturor animalelor domestice – bovine, porcine, ovine, cabaline. În registru a devenit posibilă urmărirea întregului ciclu de viață al unui animal, din momentul nașterii sale. Proiectul a necesitat crearea unui sistem informatic, a unei platforme de servere pentru acesta, a unei rețele de acces multiservicii și a unor cursuri de formare pe scară largă. De fapt, am instruit toți medicii veterinari din țară pentru a lucra în registrul creat și, adesea, doar cunoștințe de bază în domeniul informaticii și al sistemului informatic. Și, apropo, experții Comisiei Europene au dat note mari proiectului creat de noi.

Această amploare a necesitat resurse semnificative de inginerie și dezvoltare de software. Și deja atunci, în urmă cu mai bine de zece ani, din cei peste 100 de angajați, nu mai puțin de 70% erau specialiști IT, în timp ce managementul, finanțele, vânzările etc. reprezentau o mică parte din personalul companiei. Tot atunci am deschis și primul Centru de servicii IT din Moldova, unde am concentrat personalul ingineresc deja numeros al companiei noastre și toată baza tehnologică mare cu depozit de piese de schimb, standuri de testare și demonstrație, parc auto dedicat, săli de instruire speciale etc.

Mai târziu, băncile au fost adăugate la sectorul public în calitate de clienți?

Nu chiar. Am devenit imediat furnizori de proiecte pentru autoritățile de stat și bănci. Și, de asemenea, pentru întreprinderi mari, cum ar fi Union Fenosa (acum Premier Energy), și pentru operatorii de telecomunicații (pentru toți cei trei operatori de top din Moldova). Toți acești clienți au început să folosească sisteme informatice mari. Mari nu doar ca dimensiune, ci și ca capacitate tehnologică, necesitând o echipă de ingineri experți pentru proiectare, punere în funcțiune și asistență tehnică ulterioară. Pentru bănci, pot doar să menționez separat că, datorită resurselor noastre de inginerie, am construit centre de date pentru majoritatea băncilor moldovenești, am realizat proiecte de platforme și rețele de servere, proiecte de securitate informațională. Iar de la livrarea primului bancomat în 2003, în prezent asigurăm deservirea tehnică a peste 80% din bancomatele din Moldova și continuăm să lansăm toate noile fintech-uri. Acest lucru se datorează participării noastre la aproape toate evenimentele fintech care au loc în Moldova.

Sunteți prezenți pe piețele din România și Uzbekistan?

Am depășit piața moldovenească în anumite domenii. Mai ales că lucrăm de mult timp în regiunea Asiei Centrale. În 2005, am realizat un proiect de amploare pentru automatizarea sistemului de pașapoarte și crearea unui registru al populației în Kârgâzstan. În 2017-2018, am oferit consultanță cu privire la sarcinile registrelor de stat din Uzbekistan și Tadjikistan, precum și cu privire la fintech și securitatea informațiilor pentru băncile din aceste țări. Cu timpul, am decis să facem afaceri în această regiune în mod permanent și am deschis o filială cu un birou în Tașkent. Considerăm că piața din Uzbekistan și din țările învecinate este foarte promițătoare pentru noi. De fapt, intrarea noastră în ea, precum și deschiderea unei filiale în București, a fost cea care ne-a determinat să decidem să creăm marca umbrelă DAAC digital în 2020. La acel moment, în afară de cele două companii din Uzbekistan și România, în Moldova funcționau trei dintre companiile noastre de IT. Așa că apariția unui brand comun era logică.

Cred că este un moment bun pentru a prezenta, măcar pe scurt, întreaga activitate a DAAC digital într-un interviu. Pentru că este atât de voluminoasă, am senzația că vorbim despre companie doar în fragmente…

Aceasta nu este o sarcină banală. Pentru că în spatele fiecărei direcții se află o echipă diferită, zeci de clienți, sute de sarcini diferite. Dar voi încerca cel puțin să enumăr principalele direcții. Este vorba de o transformare digitală la scară largă a băncilor și a marilor clienți corporativi, precum și a autorităților publice. Este vorba de inginerie în multe dintre manifestările sale, inclusiv asistență tehnică și externalizare. Aceasta este dezvoltarea de software personalizat. Domeniile de dezvoltare variază de la registrele de informații guvernamentale până la comerțul electronic, resursele umane și gestionarea cunoștințelor. Acestea includ soluții software de analiză și gestionare a datelor și de gestionare a afacerilor. Există, de asemenea, produse software în cutie W52, Doctrina, platformele Registru, Piață, etc.

Nici măcar lista scurtă nu este atât de scurtă…

Aveți dreptate. Nu am menționat încă securitatea cibernetică, crearea centrelor de date și a rețelelor corporative, precum și serviciile cloud. Apropo, una dintre companiile din grupul nostru este specializată în întreținerea propriului cloud corporativ, știți că numai în holdingul DAAC sunt peste zece mărci auto. Așadar, chiar și nevoile noastre interne necesită o echipă de ingineri pentru a asigura funcționarea eficientă a acestora. Pe de altă parte – confruntarea cu provocările multidisciplinare ale holdingului ne permite să acumulăm expertiză multidisciplinară, de la comerțul și service-ul auto, la industria cosmetică și comerțul electronic.

V-aș sugera să realizați apoi o serie de interviuri în domeniile dumneavoastră de activitate. Iar la finalul acestui interviu, dacă nu vă deranjează, câteva întrebări despre dumneavoastră. O simplă întrebare personală: „Pentru ce vă rămâne timp și energie după ce se termină ziua de lucru la Tașkent, Chișinău și București?”.

Dacă sunt în Chișinău și nu e iarnă afară, încerc să găsesc timp pentru o bicicletă. Apropo, mersul pe bicicletă nu este doar în Chișinău. După ce am pedalat în Olanda, în Danemarca și chiar în Portugalia, s-a născut visul ca într-o zi Chișinăul să fie mai confortabil pentru bicicliști. De asemenea, din anii de școală am o pasiune pentru floră și faună, așa că în jurul casei sunt flori, copaci, iazuri etc., crescute și amenajate cu mâinile mele. Și, neapărat, în fiecare an, pe cât posibil – călătorii. În general, după interdicția de a călători în anii pandemiei, parcă nu-mi pot pot potoli foamea acumulată și încerc să descopăr locuri noi cu prima ocazie.

Cea mai vie experiență de călătorie pe care ați trăit-o?

Ei bine, există deja o mulțime de ele acumulate. Dar una dintre cele mai neobișnuite este că, în timpul formării privind sistemele speciale din Africa de Sud, am închiriat mașini și am făcut excursii în parcuri naționale, pe malul oceanului și așa mai departe. Așadar, juxtapunerea exoticelor din documentarele National Geographic cu viața de oraș, când valetul a alungat o girafă cu capacele de la tomberoane, când pe lângă mașinile care circulă timp de cinci kilometri ești însoțit de un struț care aleargă cu aceeași viteză cu care conduci tu (râde) și multe alte lucruri. A fost atât de neașteptat pentru noi. Dar sud-africanii înșiși s-au comportat într-un mod foarte obișnuit. Așadar, fiecare țară are nu numai propriile obiceiuri, ci și astfel de obiceiuri și atitudini adesea obișnuite față de lucruri care sunt destul de surprinzătoare pentru noi.

Îmi doresc să descopăr în continuare locuri neobișnuite în alte țări și tehnologii pentru Moldova… Și sper să continuăm seria de interviuri legate de DAAC digital. Cel puțin despre Uzbekistan și România.

Pavel Zingan

Sursă: pavelzingan.md

Published On: 8 august 2023 / Categories: Blog / Tags: , /

Abonează-te și fii mereu la curent cu ultimele noutăți IT

Mereu în pas cu actualitatea!