1С: Salariul și managementul personalului CORP

Soluția completă pentru HR și salarizare.

Pentru securitatea muncii

Calcularea și contabilizarea salariilor

„1C: Salariul și managementul personalului” permite calcularea automată a salariului, impozitului pe venit și contribuțiilor de asigurări sociale conform legislației RM, inclusiv pentru organizațiile cu un număr mare de angajați.

În „1C: Salariul și managementul personalului” sunt implementate toate formele de remunerare: pe bază de timp (cu utilizarea tarifelor lunare, zilnice și orare), pe bază de cantitate sau cu utilizarea unui sistem de premiere. Conform actelor organizației, în program se pot specifica diferite variante de premiere. Se poate configura orice fel de calcul și deducere: cu sumă fixă sau formulă arbitrară. Ca rezultat, în sistemul informațional se stabilesc toate caracteristicile necesare pentru calculul automat al salariului, calcularea impozitului pe venit și contribuțiilor. Aceasta permite realizarea tuturor calculărilor în conformitate cu politica contabilă a organizației.

Valoarea tuturor tarifelor este setată în lei cu precizia specificată la configurarea inițială a programului. Valoarea tarifelor poate fi determinată de grile tarifare în conformitate cu clasele angajaților. Pentru un singur angajat se pot aplica simultan mai multe tarife. La configurarea inițială se pot specifica variantele sistemului de premiere adoptat în organizație.

Calcularea impozitelor și contribuțiilor

„1C: Salariul și managementul personalului” asigură calcularea deducerilor reglementate de legislație din venitul angajatului:

  • impozitul pe venit al persoanelor fizice (impozit pe venit);
  • contribuțiile la fondul de asigurări sociale;
  • contribuțiile pentru asigurarea medicală obligatorie.

Impozitul pe venit dedus se calculează automat pentru fiecare angajat, ținând cont de scutirile acestuia.

Contribuțiile de asigurări se calculează automat la acordarea veniturilor salariale conform tuturor tipurilor de tarife prevăzute de legislație, ținând cont de statutul de asigurare al angajaților – rezident sau nerezident.

Contribuțiile pentru asigurarea medicală obligatorie se calculează automat la alocarea veniturilor pentru plată.

Rapoarte către organele de control

Pe baza evidenței veniturilor angajaților, sumelor impozitelor și contribuțiilor calculate, precum și a datelor privind plățile în fonduri, se generează automat rapoarte fiscale și statistice reglementate:

  • Raportul privind deducerea impozitului pe venit, contribuțiilor la asigurările medicale și sociale (IPC);
  • Informații despre salarii și alte plăți (IALS);
  • Mișcarea angajaților și locurile de muncă (LM-Anual);
  • Mișcarea angajaților și locurile de muncă (LM-Trimestrial);
  • Salariile (M1);
  • Distribuția numărului de angajați în funcție de mărimea salariilor acordate (M2);
  • Remunerația și costul muncii (M3);
  • Accidente de muncă (AM);
  • Formarea profesională a angajaților (FORPRO);
  • Informații despre stabilirea drepturilor sociale și medicale legate de relațiile de muncă (IRM).

Rețineri din salariu

„1C: Salariul și managementul personalului” permite calcularea reținerilor:

  • în baza alocărilor – contribuții sindicale, mandate de executare, comisioane ale agenților de plată, rețineri pentru zilele de concediu neefectuate, rețineri pentru decontări din alte operațiuni, alte rețineri în favoarea terților;
  • lunar sau doar atunci când este introdusă valoarea indicatorului;
  • prin alte metode – sumă fixă, până la limita specificată sau formulă bazată pe combinația oricăror date disponibile în metodele de calcul reglementate.

În „1C: Salariul și managementul personalului” este implementat controlul limitării reținerilor conform cerințelor art. 149 din Codul Muncii al RM.

Decontări cu angajații

„1C: Salariul și managementul personalului” automatizează și documentează întregul proces complex de plată a salariilor. Salariul poate fi plătit angajaților:

  • în avans – ca urmare a calculului preliminar pentru prima jumătate a lunii, sumă fixă, procent din tarif;
  • în perioada intermediară – concedii, ajutor material, diurne, decontare la încetarea contractului de muncă;
  • pe baza rezultatelor muncii din luna respectivă.

Plățile conform contractelor de muncă pe durată determinată pot fi efectuate o singură dată sau pe baza actelor de recepție a etapelor de lucru.

Programul permite pregătirea statelor de plată sau transferul fondurilor și completarea automată a:

  • listele angajaților
  • sumele de plată

Programul generează formulare tipărite sau fișiere pentru exportul statelor de plată către bancă și încărcarea acestora în „Client-Bank” (pentru fiecare bancă se formează automat propriul format (structura) al fișierelor de export transmise).

Sumele pot fi plătite angajaților prin transfer pe cardul deschis în cadrul proiectului salarial, transfer pe contul bancar, prin casierie sau persoana desemnată (persoana autorizată să distribuie banii). Pentru a facilita pregătirea statelor de plată, programul permite configurarea metodei, locului de plată și persoanei autorizate pentru întreaga organizație, pentru o subdiviziune a organizației sau pentru un angajat.

Programul generează în format tipărit și electronic documentele necesare pentru efectuarea plăților către angajați prin diverse metode. Pentru fiecare metodă (loc) de plată este prevăzută o listă corespunzătoare.

Conturile bancare pentru angajați pot fi deschise centralizat – în cadrul așa-numitului proiect salarial. De asemenea, organizația poate deschide simultan mai multe proiecte salariale. Angajatul poate indica un cont bancar personal pentru transferul salariului.

Registrele cu sumele și cererile de deschidere a conturilor sunt transmise băncii, de obicei, în format electronic. În acest caz, fișierul poate fi trimis băncii prin canale de comunicație speciale, cum ar fi „Client-Bank”, sau pe un suport fizic (cartelă flash, disc).

Decontări cu bugetul

Calcularea impozitului pe venit de plătit la buget se efectuează automat la alocarea salariilor pentru plată, pe subdiviziuni fiscale.

Transferul impozitului pe venit la buget se înregistrează cu documente separate, iar controlul decontărilor cu bugetul este facilitat de „Statul decontărilor cu bugetul privind impozitul pe venit”.

Calcularea contribuțiilor de asigurări sociale se efectuează automat în documente la acordarea veniturilor angajaților.

Calcularea contribuțiilor de asigurări medicale de plătit la buget se efectuează automat la alocarea salariilor pentru plată.

Transferul contribuțiilor se înregistrează cu documente separate „Plata contribuțiilor de asigurări către fonduri”, iar controlul decontărilor cu bugetul pentru contribuțiile sociale și medicale este facilitat de „Analiza contribuțiilor către fonduri”.

 

 

Alte venituri

„1C: Salariul și managementul personalului” simplifică evidența contractelor pentru plata altor venituri „non-salariale”, de exemplu, cu proprietarii. Contractul este înregistrat pe termen lung. Plata veniturilor „non-salariale” este posibilă prin state de plată separate, iar decontările pentru astfel de contracte se reflectă în analiza pe parteneri și nu apar în fluturașii de salariu și în rezumatele salariale.