Interviu cu Vitalie Mocanu, directorul departamentului dezvoltării software la DAAC digital și Alexei Șulencov, consultant în securitate cibernetică la DAAC digital.

Vitalie, Alexei, bună ziua. Cred că ar trebui să stabilim tema interviului nostru de astăzi. Este vorba de conferința AI și Big Data care se desfășoară în Moldova săptămâna aceasta. Dumneavoastră participați pentru prima dată la o astfel de conferință în Moldova?

Vitalie: Da. Din partea companiei noastre, Alexei va avea o prezentare pe tema „AI: noua eră a eficienței în afaceri”. De asemenea, am invitat și partenerii noștri din România și Ucraina: Dan Mazilu de la Mediatel România va participa la o discuție despre livrarea serviciilor publice bazate pe inteligența artificială, Adrian Mîndreanu va prezenta aplicarea AI în retail și e-commerce, iar Eugene Bova de la Creatio va vorbi despre construirea proceselor de business pe platforme AI, fără implicarea dezvoltatorilor („sistem no-code”).

Alexei, despre ce va fi prezentarea dumneavoastră?

Alexei: Despre faptul că răspândirea AI a atins deja o amploare atât de mare încât acest fenomen nu mai poate fi ignorat. Pentru antreprenori, conducătorii structurilor publice și private, dar și pentru specialiștii obișnuiți – a nu folosi AI în munca de zi cu zi înseamnă să rămâi în urma concurenților.

Sunteți de părerea că AI va înlocui omul în câmpul muncii?

Alexei: Nu chiar. Desigur, atunci când merge vorba de prelucrarea unor volume mari de date, Big Data, AI este bun la identificarea modelelor, este mai bun la prelucrarea directă a materialelor complexe și voluminoase și la consolidarea acestora într-un singur fir. Omul nu poate concura cu AI la aceste capitole. Însă, atunci când merge vorba despre creativitate deplină sau aspecte creative complexe, inteligența artificială încă nu poate înlocui omul.

AI își ocupă propria nișă pe piața muncii. Spre exemplu, unul dintre liderii în domeniul securității cibernetice implementează masiv inteligența artificială pentru prevenirea și protecția împotriva amenințărilor.

Prevenirea unui atac de tip botnet înainte de a produce pagube unei companii este astăzi mult mai simplă folosind soluții corect alese decât în trecut, menținând totodată disponibilitatea serviciilor. O astfel de sarcină pur și simplu depășește capacitățile umane.

Acesta este doar unul dintre exemplele relevante.

În plus, mai există un factor esențial care va menține necesitatea colaborării dintre om și inteligența artificială pentru mult timp.

Care anume?

Alexei: Problema responsabilității. Acesta este încă un motiv pentru care AI nu înlocuiește omul, ci îl ajută. Nu putem transfera inteligenței artificiale responsabilitatea pentru erori sau distorsiuni. Responsabilitatea este prerogativa exclusivă a omului. Aici, apropo, merită menționate și riscurile care apar odată cu răspândirea largă a tehnologiilor AI. De exemplu, Data poisoning (otrăvirea AI-ului), atunci când datele de antrenament sunt distorsionate intenționat pentru manipularea comportamentului acestuia, generând rezultate părtinitoare sau periculoase. Astfel pot fi introduse date dăunătoare care să influențeze deciziile AI în faza de antrenare, punând în pericol integritatea și fiabilitatea acestuia.

Se simte că specializarea dumneavoastră este securitatea cibernetică… Apropo, mereu vorbim despre inteligența artificială ca despre un produs creat de terți. DAAC digital dezvoltă produse proprii bazate pe AI?

Vitalie: Mai întâi, despre părțile „terțe”. Noi implementăm multe proiecte în calitate de integrator de sisteme. În ultimul timp, partenerii noștri integrează tot mai des module AI în produsele lor existente. Aceste module rezolvă sarcini aplicate, specializate ale businessului, ceea ce diferă considerabil de interacțiunea obișnuită cu AI-ul generativ, cunoscută publicului larg.

Scopul nostru este extinderea bazei de clienți, inclusiv prin interesul pentru produsele ce includ inteligență artificială. Majoritatea clienților sunt interesați de produse care îi ajută să-și digitalizeze procesele la costuri minime. Aici vine în ajutor inteligența artificială. Soluțiile CRM și ERP ar trebui să asiste utilizatorii prin AI, însă să nu-i înlocuiască, cum a menționat Alexei. Iar partenerii noștri deja știu să integreze doza necesară de AI în produsele lor.

Ați început cu „mai întâi”. Insist totuși, DAAC digital dezvoltă propriile produse AI?

Vitalie: Da. Am creat propriul nostru produs bazat pe inteligența artificială. Se numește Doctrina.

Doctrina?

Vitalie: Este o platformă digitală de management al cunoștințelor corporative, dezvoltată de noi anul trecut.

Cum este conectată platforma cu AI-ul?

Vitalie: Este realizarea tendinței actuale de a crea asistenți AI specializați. Am integrat Doctrina cu ChatGPT, pentru instruirea continuă a angajaților companiei. Standardele și cunoștințele sunt cel mai important activ imaterial al unei companii, iar perfecționarea standardelor și acumularea noilor cunoștințe sunt instrumente esențiale pentru dezvoltarea afacerii. Doctrina este o platformă digitală pentru dezvoltare continuă.

Ce sarcini rezolvă Doctrina?

Vitalie: Un întreg complex: digitalizarea și transferul cunoștințelor, crearea unei biblioteci de standarde corporative. Principalul avantaj este că informația nu rămâne statică. Inteligența artificială analizează baza documentară, generează întrebări și teste pentru angajați. După studierea unui regulament nou, angajatul susține un test care arată cât de bine a însușit materialul. Astfel, conducerea poate evalua clar pregătirea angajaților atât pentru motivare (bonusare), cât și pentru atribuirea accesului la sarcini de mare responsabilitate, unde erorile sunt inadmisibile. Mai mult, Doctrina identifică și secțiunile cheie pentru traininguri, facilitând asimilarea rapidă a informației.

Doctrina este comercializată ca SaaS sau ca soluție autonomă?

Vitalie: SaaS, deși este accesibil, are restricții mari în unele tipuri de proiecte. Compania noastră fiică activează în Uzbekistan, inclusiv cu instituții publice. Datele din structurile guvernamentale nu pot depăși „perimetrul” țării. Astfel este necesară o soluție autonomă. Aceeași situație o avem și cu băncile, atât din Uzbekistan, cât și din Moldova, dar și cu alte organizații strict reglementate. De aceea, produsele plasate pe serverele proprii ale clienților, cu control total asupra datelor, vor fi solicitate mult timp înainte. Uneori acest lucru poate scumpi proiectul, dar aceasta este o realitate obiectivă.

Sunt acestea temele conferinței AI și Big Data?

Alexei: Nu doar acestea. Sunt sigur că conferința va aduce multe perspective noi participanților săi. Credem că nu întâmplător am acționat ca parteneri ai acesteia și intenționăm să continuăm această tradiție în viitor.

Vitalie: Conferințele și forumurile sunt absolut necesare, deoarece accelerează dezvoltarea. Anul trecut am participat la o conferință similară la Paris și am descoperit soluții care, acum câțiva ani, ar fi părut pur și simplu uimitoare. Ecrane transparente, de dimensiunea unui om, pe care apare imaginea generată a unui consultant virtual care, în mod interactiv, răspunde întrebărilor dumneavoastră despre locația magazinelor și disponibilitatea produselor. Iar în interiorul magazinului, un consultant similar, sincronizat cu baza de date a magazinului, vă oferă informații în orice limbă despre orice produs, comunică disponibilitatea acestuia și vă ajută instantaneu să alegeți, spre exemplu, o garderobă completă din mai multe articole compatibile.

Cred că până în anul 2030, atât peisajul mediului de afaceri, cât și cel al instituțiilor publice și chiar viața cotidiană se vor schimba radical datorită implementării generalizate a inteligenței artificiale.

Vitalie: Avem aceeași părere, tocmai de aceea DAAC digital participă la conferințele dedicate inteligenței artificiale și dezvoltă propriile produse bazate pe AI. Acesta nu mai este doar un trend al viitorului, ci realitatea zilei de azi.

Pavel Zingan

Sursă: pavelzingan.md

Distribuie articolul, alege platforma ta!
Published On: 4 aprilie 2025 / Categories: Blog / Tags: , /
Leave A Comment

Abonează-te și fii mereu la curent cu ultimele noutăți IT

Mereu în pas cu actualitatea!