În ultima vreme, defrișările ilegale din Moldova s-au intensificat. Forțele de ordine luptă împotriva infractorilor, dar aceste metode nu sunt întotdeauna eficiente.
Defrișările au consecințe grave pentru țară, deoarece afectează mediul înconjurător și reduc cantitatea de lemn folosită în industrie.
Pentru a preveni aceste ilegalități, echipa „DAAC digital”, care creează și implementează soluții inovatoare pentru suportul digital al dezvoltării informaționale a societății, statului și afacerilor, s-a deplasat în Pădurea de la Ivancea, care face parte din Parcul Național Orhei, și a instalat un echipament special de monitorizare a încălcărilor.
Sistemul, numit RFCx – se bazează pe detectarea în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, concret pe detectarea sunetului produs de o drujbă (în cazul nostru). Dispozitivele instalate în copaci, numite gardieni digitali, ascultă permanent sunetele din pădure și le transmit prin intermediul rețelei de telefonie mobila către o platformă aflată în cloud. Sunetele colectate sunt analizate, procesate și comparate cu o bază de date de sunete. Sistemul central emite o alertă ori de câte ori identifică un sunet de drujbă. Alerta conține sunetul detectat și coordonatele GPS ale dispozitivului din pădure (a gardianului digital) care a semnalat sunetul respectiv. Alerta este transmisă sub forma de mesaj (sms) în adresa persoanelor responsabile (pădurari) și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național. Aceștia pot asculta sunetul înregistrat în timp real, pot vedea pe hartă locul de unde a fost transmisă alerta și pot decide dacă este vorba de o exploatare legală sau ilegală. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al unor arbori, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie.
Cum funcționează sistemul, a relatat pentru Noi.md Oleg Chirilenco, inginer principal al Departamentului securitate informațională:
„Sistemul constă din avertizori locali, care are o rază de acoperire de circa 1,6 km, diametrul 3,2 km. Se instalează pe vârfurile copacilor în scopul de a prinde, de a capta toate sunetele, care sunt încărcate. Noi vorbim aici de sunete de drujbă, echipamente de tăieri de copaci și nu numai. Le captează, le trimite în cloud, sunt analizate prin intermediul inteligenței artificiale. Respectiv, în același timp, pe calculator sau pe telefon este posibil de a monitoriza în timp real activitățile și sunetele, care se întâmplă în raza de acoperire a avertizorului. La 2-3 minute, poți să depistezi, unde se taie, coordonatele, traseul se arată, se remite la persoana responsabilă un eveniment critic în zona cutare, cu coordonatele cutare că sunt tăieri de copaci. Persoanele responsabile analizează, sunt permise astfel de tăieri sau nu sunt permise astfel de tăieri. Respectiv, ei pot să decidă, sunt legale sau ilegale.”
Inginerul a explicat care este, în opinia sa, cauza care a dus la intensificarea tăierilor ilegale în pădurile moldovenești și de ce acest sistem de monitorizare ar avea cu adevărat un impact eficient asupra acestei probleme:
„După ultimii ani, cu pandemia, cu scumpirea gazului, a electricității, lipsa de resurse energetice, Republica Moldova a intrat în colaps foarte mare, respectiv, tăierile de copaci nu pot fi monitorizate sub pretextul de tăieri ilegale sunt tăieri, defrișări ilegale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. De la Nord la Sud, astfel de tăieri au fost depistate foarte multe, respectiv, ele nu pot fi ajustate la timpul real. Cînd sunt depistate, ori este prea tîrziu, ori copacii nu mai sunt în pădure. Sistemul dat permite totuși monitorizare 2-3 minute timp real. O persoană stă în fața monitorului, poate să analizeze și el, dar și primește coordonatele, unde se taie. Astfel, este un element de protecție și prevenție a tăierilor ilegale. Va fi un sistem foarte util pentru Republica Moldova.”
Precizăm, pe parcursul anului 2022 în fondul forestier al Republicii Moldova de către organele de control au fost depistate și documentate tăieri ilicite în volum de 2400 m3 de masă lemnoasă.
Reieșind din această statistică, implementarea de către „DAAC digital” a sistemului RFCx în mai multe păduri în țară, ar permite soluționarea acestei probleme grave cum este defrișarea copacilor.
Codul Contravenţional prevede amenzi de pînă la 1 500 de lei pentru persoanele fizice care defrişează ilegal copaci şi pînă la 15 000 de lei pentru cele juridice. Totodată, persoanele găsite vinovate sunt obligate prin lege să achite şi prejudiciul adus mediului, iar în cazul în care se taie în proporţii deosebit de mari sunt inițiate dosare penale.
Sursă: NOI.MD