Interviu cu Alexandru Savinov, Director Vânzări al Grupului Internațional de Companii DAAC digital.

Alexandru, bună ziua. Prima întrebare se referă la numele companiei. Sunt un prieten al DAAC din timpuri imemoriale și numele companiei DAAC System… îmi este familiar.

În primăvara acestui an, DAAC System Integrator a devenit baza pentru crearea unui grup internațional de companii IT DAAC digital. Astăzi, birourile grupului nostru activează la Chișinău, Tașkent și București. Peste trei ani compania va sărbători 30 de ani de la înființare. Portofoliul nostru de produse include produse și servicii de consultanță, dezvoltare software, inginerie și securitate informațională, precum și platforme hardware și software de producție proprie și de peste 50 de furnizori internaționali. Merită subliniat faptul că specialiștii IT ai grupului au obținut peste 700 de certificate în cadrul programelor IT globale ale partenerilor noștri.

Acum înțeleg de ce la recenta conferință FinTech din Moldova ați vorbit sub brandul digital DAAC. Cu toate acestea, discursul dumneavoastră la conferință nu a fost genul de discurs pe care adolescenții de astăzi l-ar numi „înec pentru digital” …

Aveți dreptate. Chiar am început cu fraza: „Probabil voi fi antieroul acestei conferințe…”.

De ce? Și, în general, despre ce a fost discursul dumneavoastră, pentru că eu nu am fost la conferință și am văzut doar programul discursurilor, unde era și al dumneavoastră.

Probabil știți că astăzi DAAC este cel mai mare furnizor de bancomate și chioșcuri de plată din Republica Moldova și cea mai mare companie de întreținere a acestora. Noi cooperăm cu un astfel de producător ca Diebold Nixdorf, iar ei, la rândul lor, sunt cei mai mari din lume. Discursul meu a fost dedicat automatizării serviciilor bancare. Dar nu în canalele online, ci în punctele de „prezență fizică” – bancomatele și chioșcurile bancare. Punctul de plecare al discursului a fost reprezentat de rezultatele unui studiu Forrester Research realizat deja în „perioada post-COVID”.

Și ce spune studiul?

Că majoritatea programelor inițiate de bănci în perioada post-COVID pentru a schimba modul în care interacționează cu clienții nu vor da rezultatele
dorite.

De ce?

Motivul principal constă în decalajul tot mai mare dintre canalele pe care clienții băncilor sunt forțați să le folosească și canalele pe care aceștia aleg să le folosească în mod voluntar. Cel mai simplu exemplu. Dacă aveți nevoie de consiliere cu privire la un nou produs bancar, ce ați alege, un contact față în față sau chatbots, IVR sau messenger?

Sunt un contact personal. Dar probabil că, având în vedere vârsta mea, sunt deja un reprezentant al „școlii vechi”.

Nu, este o preferință generală. Se extinde, de asemenea, la manipularea numerarului. Puteți, desigur, să plătiți pentru servicii și să depuneți bani într-un terminal, dar faptul că funcționează „buyurno” vă poate face să preferați să vizitați pur și simplu o bancă. Și, deși ponderea plăților fără numerar este în continuă creștere, nu vă așteptați ca cache-ul să dispară în următorii ani. La urma urmei, a supraviețuit în economii dezvoltate precum Germania sau Japonia. Undeva este un tribut adus tradiției, undeva este dorința de a păstra intimitatea, care este inerentă oamenilor, indiferent de nivelul de dezvoltare a transferurilor fără numerar.

Dar îmi amintesc că în urmă cu aproximativ 10 ani, nu terminalele, ci bancomatele, care pot funcționa cu teancuri de bancnote, au fost anunțate în mod activ că vor înlocui o sucursală bancară într-un singur aparat. Nu mă înșel?

A existat o astfel de încercare tehnologică, dar „nu a decolat”. Complexitatea limitărilor tehnologice ale software-ului și ale vechilor protocoale era prea mare. Specialiștii bancari pur și simplu nu pot face față limitărilor tehnologiilor vechi.

Atunci cum vedeți tendința de dezvoltare a acestei direcții. Este imposibil să se rezolve toate problemele online, astfel încât volumul de muncă pentru sucursalele și personalul băncilor va crește din nou?

Acesta este exact subiectul prezentării mele. În afară de lansarea unei noi serii de bancomate, acum producătorii de bancomate au ieșit cu un nou produs software. Noul software înlătură fixarea pe vechile protocoale, când toate informațiile care trebuiau procesate mergeau la centrul de procesare. Acum, doar o parte din date merg la centrul de procesare, iar bancomatul este gestionat de un software special în care banca poate crea orice tip de servicii. Un astfel de software poate reprezenta o adevărată descoperire pe piața serviciilor bancare, transferând la bancomate, și astfel automatizând, acele servicii care pot fi furnizate doar de o persoană dintr-o sucursală bancară.

Dar și aceasta este tot „digitalizare”, nu-i așa?

Da, dar aceasta este digitalizarea serviciilor nu în canalele online, ci în punctele de prezență fizice. Pot spune cu certitudine că această combinație de automatizare a serviciilor online și a punctelor de prezență va fi tendința în viitorul apropiat al serviciilor bancare.

Dar acest lucru înseamnă o creștere a numărului de ATM-uri, iar acestea necesită întreținere. Poate DAAC digital să facă față volumului de muncă în creștere?

Astăzi suntem, în mod obiectiv, cea mai bună companie din republică pe deservirea ATM-urilor. Specialiștii noștri lucrează în regim 24/7/365 pe teritoriul întregii țări.

La ce concluzie am ajuns? Mai exact – ați ajuns, iar eu voi acționa în calitate de traducător al acesteia…

Aș folosi formularea unui studiu al Forrester Research. „Nu forțați clienții să facă lucruri care nu le plac”. Aș adăuga din partea mea că, dacă unii dintre ei preferă tehnicile de autoservire, faceți-le cât mai convenabile și că acest lucru este posibil cu software de ultimă generație.

Pavel Zingan

Sursa: pavelzingan.md

Distribuie articolul, alege platforma ta!
Published On: 15 noiembrie 2022 / Categories: Blog ATM, Noutăți / Tags: , /
Leave A Comment

Abonează-te și fii mereu la curent cu ultimele noutăți IT

Mereu în pas cu actualitatea!